Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Μπατσινίλας ή Βαζέχα;

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος κλείνει η εποχή της μεταπολίτευσης στην Ελλάδα. Το 2010 είναι το τελευταίο έτος της αντιπροσωπευτικότητας του ρουσφετιού, το φακελάκι, τους διορισμούς των ημετέρων. Η νοοτροπία «δεν συμβαίνει τίποτα κακό, κάτι θα βρούμε να κάνουμε» τελείωσε αργά, αλλά τελείωσε. Μ’ αυτόν τον τρόπο επιστρέφει από την πίσω πόρτα, όπως πάντα, η νέα εποχή με νέες δομές, διαδικασίες και κανόνες λειτουργίας της κοινωνίας μας. Δηλαδή επιστρέφει στο προσκήνιο η πολιτική.

Δε μιλάω για επιστροφή σε πολιτικούς ως πρόσωπα, αλλά την πολιτική ως συμπεριφορά, ως καθημερινή ενασχόληση με άποψη, που ξεπερνάει τις παλιές αγκυλώσεις και την «κοινή λογική». Γνωρίζουμε όλοι ότι σε μία ομάδα που λειτουργεί για πολλά χρόνια, δημιουργείται το σύνδρομο του groupthink. Όταν συμβαίνει μειώνεται η διανοητική ικανότητα των μελών της ομάδας και απλά φωνάζουν ναι σε κάθε «κοινή» άποψη της ομάδας. Σ’ αυτό το παράλογο σημείο βρισκόμαστε. Ξαναβρίσκουμε τη διανοητική ικανότητα μας να αναλύουμε τα κοινωνικά μας θέματα.

Ο αναστοχασμός των πραγμάτων που ζούμε σήμερα θα καταλήξει σε μία νέα περιγραφή της πραγματικότητας. Σήμερα οι πραγματικότητες της Ελλάδας είναι πάρα πολλές και ακόμα περισσότερες οι περιγραφές της ίδιας πραγματικότητας, του γεγονότος. Για παράδειγμα τι φταίει που φτάσαμε ως εδώ σήμερα ως Ελλάδα, ακούμε για Ελληνικό DNA, για τους τεμπέληδες Δημοσίους υπαλλήλους, τα διεφθαρμένα κόμματα εξουσίας, τα ξένα κέντρα, τους Τούρκους για το Αιγαίο, ότι φταίει η μία κυβέρνηση ή η άλλη ή ακόμα ότι φταίει που δεν έχουμε εξορύξει πετρέλαιο, ότι δίνουμε μεγάλους μισθούς, ότι δεν παράγουμε τίποτα και πολλά άλλα που τελικά κουράζουν. Ναι κουράζουν. Και αποπροσανατολίζουν. Γιατί;

Γιατί αγαπητοί αναγνώστες/στριες το θέμα μας δεν είναι να βρούμε τι φταίει, αλλά τι μας φταίει, να το αναλύσουμε ρεαλιστικά, να βρούμε κάποιες εφικτές λύσεις και να το διορθώσουμε με αποτελεσματικό τρόπο. Για παράδειγμα αν υπάρχει βλάστηση στο πεζοδρόμιό της πολυκατοικία μου, δεν φταίνε οι Δημόσιοι υπάλληλοι, ούτε ο Ερντογκάν, ούτε το πετρέλαιο του Αιγαίου. Φταίει η νοοτροπία «ότι όλοι οι άλλοι φταίνε εκτός από μένα και σένα». Βγάλε το χορταράκι και πέταξε το στον κοινόχρηστο κάδο. Είναι τόσο απλό και τόσο αποδοτικό. Ίσως και ψυχολογικό. Πολύ περισσότερο αλληλέγγυο και προφανές.

Ψάχνουμε σε όλα τα θέματα να βρούμε το προφανές. Μην ψάχνουμε ποιος ανακάλυψε την Αμερική αλλά πώς θα φτιάξουμε ή να ενεργοποιήσουμε τους θεσμούς μας και την κοινωνικότητά μας. Είμαστε υπέρ της αναμόρφωσης και σταδιακής βελτίωσης των θεσμών. Για παράδειγμα δε φταίει ο θεσμός των συνδικαλιστικών σωματείων, αλλά οι συγκεκριμένοι συνδικαλιστές. Δε φταίει ο θεσμός του σχολείου, αλλά οι ίδιοι οι συντελεστές που ζουν στο σχολείο. Δε φταίει τελικά η πολιτική, αλλά οι ίδιοι οι πολιτικοί. Οι θεσμοί διαμορφώνουν και οργανώνουν το κοινωνικό περιβάλλον και φτιάχνουν το σύστημα που θα εφαρμόσουμε για να λειτουργήσουμε ως κοινωνία.

Το σύστημα πάντα προϋπάρχει. Εμείς οι άνθρωποι το βελτιώνουμε σταδιακά. Δεν τα σπάμε. Δεν τα διαλύουμε. Για παράδειγμα όλοι γνωρίζουμε το σύστημα 4-4-2 στο ποδόσφαιρο ή το 4-3-3 που είναι πιο επιθετικό σύστημα. Δεν έχει διανοηθεί κάποιος προπονητής ή παράγοντας να βάλει άλλους 3 παίκτες να παίξουν στην 11άδα. Ούτε, ειδικά σε μεγάλες ομάδες του ποδοσφαίρου, δεν διανοούνται να μπερδεύουν και να αλλάζουν θέσεις σε παίκτες, άλλες φορές μπακ, άλλες χαφ και άλλες τερματοφύλακας( Είναι τρομερό που πολλοί Έλληνες προπονητές Α’ Εθνικής έχουν μπερδέψει τις θέσεις του κεντρικού μπακ και του επιθετικού ή του δεξιού μπακ και του αμυντικού χάφ. Παίζει ποτέ ο Τσάβι δεξιός αμυντικός; Ή ο Μέσι αριστερό μπακ; Only in Greece soccer. Έχουμε γεμίσει με περιπτώσεις Μπατσινίλα και παικτών με μπέρδεμα προσωπικότητας. Τέλος πάντων. Πρώτα αναλύουμε τις δουλειές, τα καθήκοντα, το ρόλο και μετά τον αναθέτουμε στο κατάλληλο πρόσωπο.

Η Ελλάδα πάει καλά στο άθλημα του Μπάσκετ γιατί οι 5 παίκτες έχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Ευτυχώς που οι μπασκετικοί στην Ελλάδα δεν μπερδεύουν τις θέσεις και βάζουν τον κοντό να κατεβάζει την μπάλα, τον ψηλό κάτω από το καλάθι και γι’ αυτό μεγαλουργούμε. Είμαστε δυνατοί και κυρίαρχοι όταν λειτουργούμε με σύστημα. Αν αλλάζαμε το σύστημα του μπάσκετ και επιλέγαμε παίκτες πολυεργαλεία και πολυτάλαντους, όπως στο ποδόσφαιρο, θα είχαμε καταντήσει στο μπάσκετ, όπως στο ποδόσφαιρο με τους περισσότερους ξένους αθλητές στην Ευρώπη. Ναι, η κότα έκανε το αυγό. Πάρτε το χαμπάρι.

Έτσι και οι θεσμοί όπως στα αθλήματα πρέπει να βρουν ρεαλιστικό, πραγματικό περιεχόμενο. Όταν λέμε Δήμος Τρίπολης εννοούμε Δημοτικά θέματα. Όταν λέμε ότι ψάχνουμε ανθρώπους να ψηφίσουμε ή να τοποθετήσουμε ή να διορίσουμε σε μία θέση εννοούμε ανθρώπους που ξέρουν τη δουλειά, μπορούν να την κάνουν και θέλουν να την κάνουν. Ικανότητα και διάθεση. Τότε οι θεσμοί θα ανθίσουν. Θα ακούμε για κάποιο θέμα καταλαβαίνοντας το βρε αδερφέ. Όταν όμως το κατέχει το άθλημα το άτομο που επιλέξαμε. Τότε θέτουμε τις βάσεις για να φύγουμε από την κρίση. Βάζουμε τις βάσεις για την ανάπτυξη.

Και την αναμόρφωση των θεσμών.

Άκης Χουζούρης

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

ΜΟΝΟ ΜΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΘΑ ΛΥΘΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΑΣ

Διαβάζοντας το άρθρο του κ. Σαββάκη εκλεγμένου δημοτικού συμβούλου με την παράταξη Σμυρνιώτη αναρωτιέσαι ποιος θα είναι αυτός ή αυτοί που θα αρνηθούν ή θα πουν κάτι διαφορετικό. Και όμως ακόμα και σήμερα, στην εποχή της μεταχρεοκοπίας του Μαϊου του 2010 υπάρχουν πολλοί τύποι που αναπολούν την παλιά εποχή. Και όμως:

1. Ποιος θα αρνηθεί ότι η σημερινή εποχή απαξιώνει πρόσωπα και ιδέες πολύ γρήγορα, αν φανεί ότι παίζουν παιχνιδάκια και δεν συμπεριφέρονται με ανοικτές και σαφείς διαδικασίες;

2. Ποιος δε βλέπει την οργή του κόσμου, που συνδυάζει οικονομική και ηθική εξαθλίωση;

Και όμως ξεχάσαμε την ουσία. Την αλήθεια. Τη ρεαλιστικότητα. Τη διατύπωση οράματος και στόχων που θέτουν τον άνθρωπο σε συγκεκριμένη πορεία, που ενεργοποιεί.

Οι Δήμοι, τα συνδικαλιστικά σωματεία, τα κόμματα απαξιώνονται διότι αποκόπηκαν από τις βάσεις τους. Τις δομές τους. Έγιναν παρέες και μικρομάγαζα. "Όταν κόμμα, παράταξη ή σωματείο, οργανώνεται ανοικτά και πάντα με βάση τον κόσμο που εκπροσωπεί, τότε θα προχωρεί, θα κερδίζει. Οι άλλοι θα μείνουν εκτός!"

Στις εκλογές του Νοεμβρίου επικράτησαν οι προσωπικές στρατηγικές και οι ατομικές σκοπιμότητες. Πώς χωράνε τα οράματα των νέων σε χαρακώματα και ιδεοληψίες του χειρίστου είδους; Ειδικά στο χώρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. η συνεργασία και η συζήτηση ήταν έννοιες σχετικές, αλά κάρτ και το χειρότερο το περιεχόμενό τους σχετικοποιήθηκε από αυτόν που είχε συμφέροντα. Επομένως η καταστροφή ήταν αυτονόητη. Ακόμα χειρότερο είναι όταν δε συζητείται τι φταίει. Παραμένει κλειστό το σύστημα λοιπόν, ακόμα.

Απ' την άλλη αναζητούνται δυνάμεις σε όλους τους χώρους συνδικαλιστικούς, κομματικούς να υπάρξει συνεννόηση, κάτι που συμφωνούμε ρε αδερφέ. Πώς θα λυθούν τα προβλήματά μας;

Δυστυχώς μόνο από νέους ανθρώπους, άφθαρτους και αληθινούς θα υπάρξει ένας διάλογος που θα θέτει νέους στόχους, το όραμα που ζητάμε για να ξεφύγουμε από το αδιέξοδο.

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

ΤΟ ΜΈΛΛΟΝ

Ενώ στα προηγούμενα άρθρα τονίζουμε τις προτάσεις ειδικά για τους πρώτους 6 μήνες και τις πολιτικές θέσεις για τα 3,5 χρόνια Δημοτικής αρχής, σ΄αυτό το άρθρο εξηγούμε ότι μόνο με ένα όραμα με μία ιδέα υπερδεκαετή θα συνδέσουμε όλους τους ανθρώπους μας και τις δράσεις μας για να πετύχουμε καλύτερη και πιο ποιοτική ζωή στην Τρίπολη. Λέμε λοιπόν ότι:
1. Η Τρίπολη πρέπει να διεκδικήσει να γίνει πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021, 200 χρόνια από την απελευθέρωσή της από τους Οθωμανούς το 1821. Και
2. Στη μεγάλη αποκέντρωση την επόμενη 10ετία η Τρίπολη να γίνει η συμπρωτεύουσα της Νότιας Ελλάδας, το Διοικητικό κέντρο της, μία αποκεντρωμένη Διοικητική δομή του κεντρικού κράτους.
Και οι 2 προτάσεις αλληλοσυμπληρώνονται και δίνουν το έναυσμα για διάλογο.
Οι θέσεις για 3,5 χρόνια στο Δήμο Τρίπολης

1. Ολοκληρωμένο σχέδιο Υ.Τ. Υπολλειμάτων και Ανακύκλωσης
2. Ετήσια πλάνα για εορτές τοπικού ενδιαφέροντος
3. Νέο επικαιροποιημένο ρυθμιστικό και πολεοδομικό σχέδιο
4. Αναπτυξιακός προϋπολογισμός εκμετάλλευσης της περιουσίας του Δήμου
5. Οργάνωση υπηρεσιών με βάση το management oλικής ποιότητας
6. Δημιουργία e-Δήμου
7. Άμεση συμμετοχή Πολιτών σωματείων σε Δημοτικά Θέματα
8. Μεταφορά του Δήμου στο στρατόπεδο του πεζικού
9. Προώθηση Τριπολιτσιώτικων προϊόντων και υπηρεσιών
10. Αδελφοποίηση με Δήμους Σμύρνης Τουρκίας και όλων των "Τριπόλεων" της Μεσογείου
11. Εφαρμογή πράσινων πολιτικών
12. Συνεργασία Δήμου με Αθλητικά και Πολιτιστικά σωματεία
13. Συνεργασία με επιμελητήρια και φορείς οικονομικής ανάπτυξης.

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

10 ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ
Οι παρακάτω θέσεις δεν έχουν καθόλου κόστος και είναι προαπαιτούμενες για να κοιτάζουμε μακροπρόθεσμα για έναν νέο Δήμο πιο ισχυρό, πιο κοινωνικό, πιο ανταγωνιστικό.

1. Πεζοδρόμηση εμπορικού κέντρου.
2. Ανακύκλωση από τα σπίτια.
3. Ανακοίνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων όλου του χρόνου από το Δήμο Τρίπολης.
4. Δημοτικές συνεδριάσεις στο Πνευματικό κέντρο του Δ. Τρίπολης, ζωντανά από τα Μ.Μ.Ε.
5. Παράδοση κάρτα Δημότη σε όλους τους πολίτες του Νέου Δ. Τρίπολης.
6. Ανακοίνωση υπεύθυνου Δημοτικού υπαλλήλου για κάθε κοινότητα του νέου Δ. Τρίπολης.
7. Συνοικιακά συμβούλια στην Τρίπολη με δικούς τους προϋπολογισμούς.
8. Ενεργοποίηση Γ.Σ. πολιτών για "υιοθέτηση" χώρων, για προστασία και καλλωπισμό.
9. Δημιουργία "Ανοικτής" Ιστοσελίδας.
10. Μετατροπή του περιοδικού του Δήμου σε έντυπο όλων των κοινοτήτων του νέου Δήμου.

Μ' αυτές τις 10 κινήσεις μέσα σε 6 μήνες από 1/1/2011 η Τρίπολη θα ατενίζει το μέλλον διαφορετικά. Πολύ πιο αισιόδοξα, πιο οργανωμένα και το κυριότερο "θα απελευθερωθούν δυνάμεις που θα συμμετέχουν στα κοινά του Νέου Δήμου Τρίπολης".

Στις αρχές Αυγούστου θα ανακοινωθούν όλες οι θέσεις για τα 3,5 ακριβώς χρόνια της νέας Δημοτικής θητείας που εντάσσονται στο σχέδιο για να γίνει η Τρίπολη Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021.

Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Με την κατάθεση του "Καλλικράτη" στη βουλή ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ραγκούσης ξεκαθάρισε οτι πολλοί Δήμοι που είναι ελλειμματικοί και χρεωμένοι, θα έχουν κυρώσεις σε δάνεια από το Δημόσιο και στην κεντρική χρηματοδότηση.
Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι μετά από τη μερική χρεοκοπία του κεντρικού κράτους, έρχονται επιμέρους χρεοκοπίες σε Δήμους. Ήδη όσοι δουλεύουν στο Δημόσιο ακούν για συγχωνεύσεις καταργήσεις και απολύσεις...
Ο Δήμος Τρίπολης πρέπει να ξεπεράσει παλιές νοοτροπίες για να έχει νοικοκύρεμα και ανάπτυξη στην περιοχή μας. Αλλιώς τα πράγματα είναι δύσκολα τα επόμενα χρόνια για όλους τους Δημότες της Τρίπολης.
Σκεφτείτε και προτείνετε λύσεις. Συμμετέχετε. Ρωτήστε όλους όσους ασχολούνται με τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης: Εσύ τι θα κάνεις αν βγεις; Τι ακριβώς θα κάνεις; Πώς θα το υλοποιήσεις; Ποιοι θα σε βοηθήσουν; Πότε θα έχεις τα πρώτα αποτέλεσματα του σχεδίου σου;
Η προεκλογική συζήτηση

Το κρισιμότερο σημείο για τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2010 για το Δήμο Τρίπολης είναι το πλαίσιο της προεκλογικής συζήτησης. Αν τεθούν ζητήματα από πολίτες επιτακτικά και οργανωμένα, οι υποψήφιοι θα πρέπει να μελετήσουν, να απαντήσουν, να δεσμευτούν και να συντονιστούν με τα αιτήματα των πολιτών. Ήδη δημιουργούνται ομάδες πολιτών που με απλή δημιουργία ομάδας στο Facebook ή και με πιο δυναμικές κινήσεις, δίνουν το στίγμα στην πολιτική οτι όλα τα παλιά κόλπα τελείωσαν.
Κομματικές αλχημείες, προσωπικές φιλοδοξίες, αδιάφορες συζητήσεις προκαλούν το αίσθημα των πολιτών. Δείτε μερικά από τα θέματα που έχω αλιεύσει από το Facebook ή γενικώς από συζητήσεις στο internet:
1. Ομάδα Facebook: Πεζοδρόμηση του κέντρου και Ποδηλατόδρομοι
2. Ομάδα Facebook: Αρχαίο Παλλάντιο
3. Ομάδα Facebook: Φτιάξτε τώρα της πλατεία Άρεως
4. Ομάδα πολιτών και νέων για την προώθηση τοπικών προϊόντων: Μήλο, πατάτα.
5. Ομάδα πολιτών να φύγουν τα σκουπίδια από το Καλογερικό
6. Ομάδα πολιτών για τα παλαιά κτίρια της Τρίπολης.
Και πόσα άλλα θα βγουν στην πορεία για τις εκλογές. Η συμμετοχή λύνει πολλά θέματα και μάλλον θα έχουμε πάρα πολλές εκπλήξεις στην Τρίπολη.

Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ

Μην περιμένετε οι υποψήφιοί μας για τις Δημοτικές εκλογές στο Δήμο Τρίπολης να συζητήσουν συγκεκριμένα και ουσιαστικά. Οι γενικόλογες εκφράσεις τέλειωσαν. Θέλουμε συγκεκριμένες προτάσεις για να συγκριθούν και να αξιολογηθούν σωστά από τους πολίτες.
Ο Ιστοτόπος δημιουργήθηκε για να προβάλλει θέσεις από όλους και για όλα.
Περιμένω τις προτάσεις όλων σας.

ΑΚΗΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ

Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Ποιο ρόλο θέλετε να "παίξουν" τα κόμματα;
1. Να δοθούν στηρίξεις ή χρίσματα;
2. Να καταθέσουν πολιτικές προτάσεις;
3. Να οργανώσουν διαλόγους και συζητήσεις;
4. Να μην κάνουν τίποτα;